IMG_7321-normal.jpg

Kouluruokaklassikko Kekkosen ja Koiviston presidenttikausilta. Tätä on melko turha hakea minkään Amican tai Sodexon ruokalistoilta, mikä on sääli. Mutta ainahan sitä voi valmistaa itse. Kokkaillessa tuli tehtyä pari etikettivirhettä, mikä onneksi ei vaikuttanut lopputulokseen.

Kanaviillokin valmistus on pitkä mutta palkitseva projekti. Aikaa vierähtää helposti kolmisen tuntia. Suurin osa ajasta kuitenkin menee kanan keittämiseen, joten aivan koko aikaa ei sentään tavitse paiskia hommia hiki hatussa.

IMG_7276-normal.jpg

Ainekset

  • Pakastettu kana
  • Purkki kuohukermaa
  • Juurisellerin pala
  • Mustaherukkahyytelöä
  • Sipuli
  • Porkkana
  • Sitruuna
  • Kokonaisia maustepippureita
  • Kokonaisia valkopippureita
  • 50 g voita
  • 3 rl vehnäjauhoja
  • Hyppysellinen valkopippurijauhetta
  • Hyppysellinen suolaa

 

Kuten kuvasta näkyy paketin kyljessä ei lue kana vaan broileri. En voi väittää olevani mikään asiantuntija aiheesta mutta broileri ei ole täsmälleen sama asia kuin kana. Wikipedian mukaan broilerit on jalostettu eri rodusta kuin munijakanat. Käytännössä broilerissa on enemmän syötävää ja liha on mureampaa, kuin kanassa.

Juuri mureus on haitta viillokkia kokatessa, koska herkullinen maku perustuu pitkään keittämiseen. Broiskusta tulee silloin liian mureaa, suorastaan murenevaa. Tällä kertaa kaupassa ei ollut vaihtoehtoja, mutta jos tarjolla on aitoa kanaa, kannattaa sitä käyttää viillokkiin.

IMG_7284-normal.jpg

Aloitetaan keittämällä kanaa vedessä. Tässä töppi numero yksi. Broisku unohtui laittaa jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Tuli testattua ettei siitä ole suurtakaan haittaa. Kesti vain hetken ennekuin veden pinnalla törröttävät jäiset koivet sulivat joilloin ne sai painettua pinnan alapuolelle.

Kun vesi alkaa hiljalleen kiehua, pintaan noussut vaahto kuoritaan pois. Tätä vaihetta kestää kymmenisen minuuttia. Broilerille keittoaika on puolitoista tuntia ja kanalle kaksi.

IMG_7280-normal.jpg

Kun uutta vaahtoa ei enää nouse pinnalle listätään kuorineen paloitellut porkkana, selleri ja sipuli. Myös lisätään kymmenkunta kokonaista mauste- ja valkopippuria. Itseltä pääsi unohtumaan, mutta sain korjattua tilanteen kastikkeen jälkimaustamisella valkopippurijauheella. Pari laakerinlehteä voi myös lisätä.

IMG_7293-normal.jpg

Tässä vaiheessa alkaa olla tuoksut kohdallaan!

IMG_7303-normal.jpg

Kypsä kana otetaan pois kattilasta perataan lihat pois. Broisku oli jo niin mureaa että sen nostaminen yhtenä kappaleena oli vaikeaa.

IMG_7308-normal.jpg

Kanaliemi siivilöidään.

IMG_7309-normal.jpg

Keitin lientä hieman kasaan. Silloin myös maut tiivistyvät. Koska mukana ei ole mitään tulista tai kitkerää, voi sen tehdä. Saa vain enemmän aromia! Viillokkia varten tarvitaan noin litra lientä.

Tässä kohtaa on oikea aika laittaa vettä kattilaan lämpeämään riisiä varten.

IMG_7310-normal.jpg

Iso nokare voita wokkiin tai pannuun sulamaan. Levyä ei kannata laittaa kovin kuumaksi. Vain sen verran että saa sulamaan.

IMG_7311-normal.jpg

Ripotellaan 3 rl vehnäjauhoja + 1 rl currya samalla sekoittaen.

IMG_7313-normal.jpg

Kaadetaan litra kanalientä ja purkki kuohukermaa samalla sekoitten. Maustetaan puolikkaan sitruunan mehulla, valkopippurijauheella ja suolalla. Annetaan kiehahtaa. Maun tarkistus.

IMG_7316-normal.jpg

Yli jäänyt kanaliemi säilyy noin viikon jääkaapissa. Sopii vaikka broilerisuikalekastikkeeseen tai kanawokkiin.

IMG_7318-normal.jpg

Ja tietenkin mustaherukkahyytelöä tai -hilloa!