Pizzan kotikokkaamiseksi tarvittava vaivannäkö on vakio. Kokkaat sitten yhden tai kuusi kappaletta, vaatii se suurinpiirtein saman työmäärän. Kun taikina on saatu nostatettua homma on vain kaulimista ja täytteiden mättämístä. Eli kun lähtee leipomaan pizzaa, kannattaa tehdä monta kerralla.
Tässä muutama esimerkki mitä taikinasta ja tomaattimurskasta pystyy taikomaan.
Taikina
- Vehnäjauhoja
- 5 dl vettä
- 3 rl ruokaöljyä
- 1 rl sokeria
- Kuivahiiva
Täyte
- 2 pakettia tomaattimurskaa
Famiglia
- Kanasuikaleita
- Valkosipuli
- Sipuli
- Salamisiivuja
- Ananaspaloja
- Kemajuustoraaste
Pepperoni pannupizza
- Salamisiivuja
- Punasipuli
- Kermajuustoraaste
al Pollo e Ananas
- Kanasuikaleita
- Valkosipuli
- Sipuli
- Mozzarellajuustoa
Inferno
- Kuivattua tulista chiliä
- Salamisiivuja
- Kermajuustoraaste
Sincerità di Berlusconi
- Kanttarelli
- Punasipuli
- Kylmäsavu hevosta
- Mozzarellajuustoa
Prosciutto e Parmigiano
- Parman kinkku siivuja
- Pesto
- Oliiveja
- Mozzarellajuustoa
- Rucola salaattia
- Miniluumutomaatteja
- Parmesan juustoa
Anteeksi että vaivaan ;-) Lämmitin 5 dl vettä kattilassa. Varmistin lämpömittarilla että kulhoon kaadetun veden lämpötila on täsmälleen 42 astetta, laitoin sokerin ja hiivan mukaan ja sekoitin. Seuraavaksi ruokaöljy mukaan.
Itse en leipätaikinoissa jauhoja mittaile. Lisäilen pikkuhiljaa ja sekoitan vispilällä. Kun taikina paksuuntuu siirryn lusikkaan ja lopuksi nyrkkiin. Jatkan kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Tämän jälkeen vielä hetki vaivaamista ja liina päälle.
Samasta taikinasta pystyy tekemään myös pitaleipiä döner kebabbeja varten.
Sipuli ja muutama valkosipulin kynsi palasiksi käytettäväksi broilerisuikaleiden paistossa. Oikeassa yläkulmassa näkyvä silppu laiteteaan kuumenevan paistirasvan sekaan. Pizzakokkailusta pitää syntyä murhaavan herkulliset tuoksut. Tällä päästään alkuun.
Nokare voita kuumalle paistinpannulle. Pienimäärä sipuli- ja valkosipulisilppua mukaan. Paistetaan broilerisuikaleet. Aivan loppuvaiheessa lisätään pääosa sipulisilpusta ja ainoastaan kevyt kuullotus kypsien suikaleiden seassa.
Uuni lämpiämään 250 asteiseksi.
Taikina on noussut. Se jatetaan kuudeksi yhtä suureksi palluraksi, jotka kaulitaan ohuiksi pyöreiksi levyiksi, sitä mukaan edellinen pizza on saatu uuniin.
Uunipellille sopivasti mahtuva pizza on halkaisijaltaan 30,5 cm (12 tuumaa). Tässä kuvassa teki perspektiivi kepposet. Pizzapohja on oikeasti jopa hieman yli 12 tuumaa mutta jostain syystä otetussa kuvakulmassa se näyttää pienemmältä.
Uskomatonta mutta totta tomaattimurskilla on eroja. Toisinaan purkin sisältö on vettä ja tomaatinpalanoppia harvakseltaan. Jos purkin kyljessä mainostetaan olevan hienomurskattua tomaattia, ei yleensä joudu pettymään. Hinnassa ei juurikaan ole eroa.
Tomaattimurska levitetään lusikalla tai kauhalla tasaisesti pizzapohjan päälle. Tähän voi laittaa mausteita oman maun mukaan. Suolaa ei kannata laittaa jos täytteenä on meetvurstia jossain muodossa.
Juustoraaste ensin, muu täyte vasta sitten. Tässä on laitettu vielä yksi kerros juustoa päällimmäiseksi.
Laitetaan 250 asteiseen uuniin n. 10 minuutiksi. Pizza on valmis kun juusto on sulanut ja hieman ruskistunut.
Famiglia on saanut täytteeksi kaikkia niitä aineksia joita jokainen ruokailija ilmoitti suostuvansa syömään.
Pepperoni pannupizza: salamia ja punasipulia. Tässä on käytetty valurautaista paistinpannua, josta on irroitettu puukahva.
al Pollo e Ananas: Kanaa ja ananasta.
Inferno: Tulista chiliä ja salamia.
Hevospizza Sincerità di Berlusconi (Berlusconin rehellisyys): Kanttarellia, kylmäsavuhevosta, punasipulia ja mozzarellaa. Tämä on muunnos Kotipizzan Berlusconista. Savuporo on vain korvattu savuhevosella.
Prosciutto e Parmigiano: ilmakuivattua Parman kinkkua, pestoa, oliiveja ja mozzarellaa. Kun pizza otetaan pois uunista, laitetaan miniluumutomaatin puolikkaita, rucolasalaattia ja raastetaan parmesaanijuustosta lastuja.
Tämäkö muka pizzaa! Joka tapauksessa parmesaani ja ilmakuivattu kinkku sopivat yhteen aivan törkeän hyvin!
Kommentit