IMG_5963-normal.jpg

Ainakin itsellä lampaan liha liittyy Pääsiäiseen, varmaakin lisääntyneen tarjonnan takia. Joka tapauksessa ensimmäinen haaste kokkailtaessa on määrittää strategia mahdolliseen "villasukan makuun". Joko päättää että "Kyllä lampaan pitää lampaalle maistua!" tai sitten minimoi asiaan liittyvät riskit sopivilla mausteilla, jotka itse asiassa sopivat mainiosti yhteen lampaan kanssa. Tässä on päädytty jälkimmäiseen.

IMG_5927-normal.jpg

Ainekset

  • 2 kg luuton lampaan paisti
  • Pakasteherneitä ja -porkkanoita
  • Valkosipulin kynsiä

Marinadi

  • 3 rl ruokaöljyä
  • 1 rl soijakastiketta
  • 1 rl ruskeaa sokeria
  • 1 rl salviaa
  • 1 rl tinjamia
  • 1 rl rosmariinia
  • 1 rl mustapippuria
  • 1 rl suolaa
  • 1 rl sinappia
  • Sipuli
  • Valkosipulin kynsiä

Kastike

  • 2 dl lihalientä
  • 1 dl punaviiniä
  • 100 g voita
  • 3 rl vehnäjauhoja

IMG_5930-normal.jpg

Jos liha on pakaste, sulatetaan se jääkaapissa n. 2 vrk. Liha marinoidaan ruokailua edeltävänä päivänä. Siis sulatus aloitetaan vähintään 3 vrk ennen ruokailua. Jos haluaa pitää lihaa marinadissa vaikka 2 vrk, maku vain paranee!

Hikilihakammoisena leikkasin rasvan pois paistin pinnalta, samalla myös kalvot.

IMG_5931-normal.jpg

Marinadiainekset keppuun ja sauvasekoittimella mössöksi. Myrkynvihreää väriä ei kannata pelästyä. Kypsennettäessä se kyllä muuttuu kauniin ruskeaksi.

Marinaditahna hierotaan paistin pinnalle. Myös koloihin jotka ovat syntyneet luuta pois leikattaessa.

IMG_5933-normal.jpg

Liha kiedotaan rullaksi, jonka päälle kierretään kelmu tiukasti. Liha marinoitumaan jääkaappiin yön yli. Marinaadissa on valkosipulia, joten kelmutettu liha kannattaa laittaa vielä ilmatiiviiseen keppuun, jottei tuoksu tarttuisi jääkaapin muihin elintarvikkeisiin.

IMG_5937-normal.jpg

...Jatkuu seuraavana päivänä. Kuoritaan valkosipulin kynsiä ja liha pois kelmuista. Veitsellä pistoja paistiin. Kynnet työnnetään pistoreikiin.

IMG_5944-normal.jpg

Jotta rulla ei pääsisi avautumaan työnsin pari sasliktikkua paistin läpi. Laitetaan 150 asteiseen uuniin ja kypsennetään paistin sisus 82 asteiseksi. Itsellä meni siihen kolmisen tuntia.

IMG_5954-normal.jpg

Paistin alkaessa kypsyä on aika valmistaa kastike ja lisukkeet.

IMG_5957-normal.jpg

2dl vettä + lihaliemikuutio kiehumaan. Paistinpannu lämpeämään, ei liian kuumaksi, vain sellaiseksi että siinä pystyy sulattamaan voita. Voin sulattua vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Kaadetaan suurusteeksi lihaliemeen. Lisätään punaviini. Keitetään hiljalleen, välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

IMG_5959-normal.jpg

Kypsä paisti pois uunista. Annetaan vetäytyä 15 minuuttia.

IMG_5967-normal.jpg