Suuri kattilallinen lihakeittoa (n. 5 litraa)
Kokkailuaika: 1,5 h
Vaikeusaste: Helpohko
Hinta: 10 EUR

Ainekset:

  • 500g naudan keittolihaa makuluulla
  • 6 suurikokoista perunaa
  • 3 porkkanaa
  • Pala lanttua
  • 2 sipulia
  • Purjo
  • Persiljaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Laitoin kattilaan vettä sen verran, että kun lihan myöhemmin laittaa keittymään, se on kokonaan veden peitossa. Kattila liedelle lämpiämään samoin kuin paistinpannu. Makuluun voi tässä vaiheessa laittaa kattilaan. Sen tarkoitus tuoda makua lihaliemeen ja se otetaan tietenkin pois ennen vihannesten lisäämistä keittoon. Mitään lihaliemikuutioita ei tarvita.


Paistinpannun lämmettyä nokare voita pannulle ja nopea ruskistus.


Liha kattilaan luun kaveriksi, jossa keitin sitä n. 30 minuuttia. Pinnalle nousseen vaahdon kuorin lusikalla pois. Kuten näkyy, luonnonmukainen lihaliemi on jo kovaa vauhtia muodostumassa.


Lihan kypsyessä on aika alkaa perunateatteri. Paloittelin kuoritut perunat kulhoon, jossa on vettä. seuraavaksi lantun ja porkkanoiden vuoro.

 
Otin lihanpalasen samoin kuin luun pois kattilasta ja paluukuormassa pilkotut juurekset tilalle. Pilkoin lihat palasiksi. Tästä kuvasta saisi vanha kansa varmaan slaakin. Nimittäin leikkasin jänteet pois lihanpalasista. Jos koirat ovat kilttejä, on niille melkoiset temputusmakupalat tiedossa. Lihanpalaset takaisin kattilaan.


Purjo siivuiksi ja kattilaan.


Sipulit palasiksi ja kattilaan.


Persilja hienoksi ja... arvaatte varmaan minne.


Tässä kohtaa säädin nesteen määrän sopivaksi, jotta sattumia olisi sopivan tiheästi. Eli vettä tarvitsi lisätä jonkin verran. Lihaliemestä, sipulista ja purjosta tulee kyllä sellaiset aromit, että pieni "ohennus" onkin paikallaan.

Sekoittamisen jälkeen soppa näyttää taltä. Sipulit ja persiljat ovat vielä pinnassa. Pari kierrosta mustapippuria ja hyppysellinen suolaa sekaan.  Keitto muhi hiljalleen puolisen tuntia. Enää maun tarkistus ja valmiina tarjoiltavaksi.