IMG_6497-normal.jpg

Kebabbia kotona leivotun pitaleivän kera. Tällä reseptillä syntyy kahdeksan annosta.

Kebablastut ovat lampaan jauhelihasta. Vaihtoehtoisesti on myös mausteista possun lihaa tarjolla.

IMG_6436-normal.jpg

Ainekset

  • Lampaan jauhelihaa n. 450 g
  • 800 g porsaan lapaa
  • Jääsalaattia
  • Kurkku
  • 4 Tomaattia
  • Paprika
  • 2 sipulia
  • Valkosipuli
  • Paprikajauhetta
  • Chilijauhetta
  • Kuminaa
  • Korianteria
  • Pippuria
  • Suolaa
  • Korppujauhoa
  • Ruokaöljyä
  • Pussi kuivahiivaa
  • Vehnäjauhoja
  • Sokeria
  • Majoneesikastiketta

IMG_6445-normal.jpgPossun lapa paistopussiin ja uuniin 175 asteeseen. Se on tarkoitus paistaa reilun ylikypsäksi 90 asteen tuntumaan.

IMG_6451-normal.jpg

Sillä aikaa ehtii valmistaa lampaan jauhelihan:

  • n. 450g lampaan jauhelihaa. Itse ostin K-kaupan pakastealtaasta kaksi Pirkka pakettia. Ovat tietenkin laitettu jääkaappiin sulamaan 2 päivää ennen kokkailua.
  • 1 sipuli palasiksi
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 rl kuminaa (murskataan jos ovat kokonaisia)
  • 1/2 rl korianteria (murskataan jos ovat kokonaisia)
  • 2 rl korppujauhoa
  • 1 rl chilijauhetta
  • 1 rl suolaa
  • 1 rl ruokaöljyä

IMG_6453-normal.jpg

Ainekset tehosekoittimeen. Syntynyt "tahna" näyttää kutakuinkin tältä.

IMG_6456-normal.jpg

Muotoillaan palluraksi ja kelmu tiukasti ympärille. Pallura keppuun ja toinen kelmu vielä koko hässäkän yli. Jäähdytetään jääkaapissa kunnes uunipossu alkaa kypsyä...

IMG_6464-normal.jpg

Kuvan keskellä näkyvä peltipurkki oli edellisessä elämässään hedelmäcoctailsäilyke. Poistin paperin ympäriltä ja laitoin paistopussin purkin sisälle. Lampaan jauheliha lusikoidaan pussiin, siten että purkki toimii muottina. Paistomittari mukaan ja pussin suu kiinni. Heti possun valmistuttua uunin lämpö 150 asteeksi ja kebabliha kypsymään vesihauteessa 87 asteiseksi

IMG_6466-normal.jpgPossun lapa on jäänyt meheväksi paistopussissa. Kääritään folion sisään vetäytymään ja kebabliha vesihauteineen uuniin.

IMG_6467-normal.jpg

Sillä aikaa ehtii leipoa pitaleipätaikinan:

  • 5 dl 42 asteista vettä
  • pussi kuivahiivaa
  • 3 rl ruokaöljyä
  • 1 rl sokeria
  • Vehnäjauhoja

Pitaleivän kanssa on erittäin tärkeää että se lähtee kunnolla kohoamaan, joten loin tieteellisen tarkasti ihanteelliset olosuhteet hiivalle. Varmistin lämpömittarilla että kulhoon kaadetun veden lämpötila on täsmälleen 42 astetta, laitoin sokerin ja hiivan mukaan ja sekoitin. Seuraavaksi ruokaöljy mukaan.

Itse en leipätaikinoissa jauhoja mittaile. Lisäilen pikkuhiljaa ja sekoitan vispilällä. Kun taikina paksuuntuu siirryn lusikkaan ja lopuksi nyrkkiin. Jatkan kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Tämän jälkeen vielä hetki vaivaamista ja liina päälle.

IMG_6469-normal.jpg

Possun liha jälkikäsittelyvaiheessa. Ylikypsä liha on helppo repiä sormin pieniksi palasiksi. Laitetaan uunivuokaan. Päälle pirskoitellaan ruokaöljyä, siroitellaan paprikajauhetta, suolaa & pippuria ja sekoitetaan.

Vuoka 250 asteiseen uuniin viideksi minuutiksi heti kebablihan valmistuttua.

IMG_6471-normal.jpg

Tässä se sitten on! Dönerpökäle!

Irtoaa peltipurkista paistopussia varovasti vetämällä.

IMG_6474-normal.jpg

Sillä välin pitataikina on paisunut kuin pullataikina ;-)

Taikina vaivataan patongin muotoiseksi pöydälle ja jaetaan kahdeksaan osaan, joista kaulitaan ohuita "pizzapohjia". Sellaisia joita mahtuu neljä yhdelle uunipellille.

IMG_6480-normal.jpg

Pelti 250 asteiseen uuniin n. viideksi minuutiksi. Pitaleivän sisään on muodostunut tasku.

IMG_6484-normal.jpg

Kebablastujen valmistus. Pökälettä liekitetään kaasupolttimella ympäriinsä, leikataan ohuita siivuja pinnalta ja uusi liekitys.

IMG_6489-normal.jpg

Jäljellä annosten rakentelu kunkin mieltymyksen mukaan!

IMG_6509-normal.jpg

Niin, ja tuli kokkailtua myös jälkkäriä. Nyt pinnalla on fariinisokeria (ks. Crème Brûlée), joka karamellisoitui liekityksessä. Aivan mielettömän hyvää!