Osa kolmen kirjoituksen kokonaisuutta Intialaisesta keittiöstä.

Garlic Naan (Valkosipulin makuinen)

Kokkailuaika: 15 minuuttia leipomista, 4 tuntia nostatusta ja 10 minuuttia paistamista
Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 dl vettä
  • kuivahiivaa
  • 1 dl voita
  • 1 rl valkosipulijauhetta
  • 1 tl suolaa

 
Lämmitä liedellä 2 dl vettä 42 asteiseksi. Ainakaan itselle kyseinen prosessi ei ole tieteellisen tarkka. En usko että jos hiivaitiöt ovat hetkenkin 43 asteissa vedessä ne kuolevat, tai 41 asteisessa ne jäisivät heräämättä horroksesta. Siis jonkin verran kädenlämpöistä lämpimämpää vettä johon sekoitetaan pussillinen kuivahiivaa.


2 dl jogurttia kulhoon. Hiivaliuos perään, hyppysellinen valkosipulijauhetta ja toinen suolaa mukaan. Kannattaa olla tarkkana käyttääkö itse asiassa valkosipulisuolaa eikä valkosipulijauhetta. Silloin suolaa saattaa tulla tupla-annos.

Oma tyyli on se, etten pahemmin mittaile jauhoja. Sekoitan aluksi vispilällä jauhoja lisäillen. Seoksen sakeuduttua siirryn lusikkaan ja lopuksi nyrkkiin.


Lopulta taikinan viskositeetti on sopivaa ja se ei enää tartu käteen kiinni. Liina päälle ja vähintään neljäksi tunniksi vedottomaan ja lämpimään paikkaan.


Sain sitten kuningas-ajatuksen. Lämmitin uunin 50 asteiseksi. Ennen taikinakulhon uunin laittamista lämpö on jo otettu pois päältä pari minuuttia aikaisemmin. Kuvassa näkyvä ritilä ei ole kuuma vain lämmin. Siihen pystyy koskettamaan näppejä polttamatta. Näin vältytään muovin sulamisonnettomuuksilta!

Kunnon nostatuksen jälkeen (nelisen tuntia) taikina jaetaan neljään osaan, joista tehdään tuuman paksuisia kiekkoja. Sulata pikkukattilassa 1 dl voita lisää siihen hyppysellinen valkosipulijauhetta. Voitele leivät ja laita 250 asteiseen uuniin.


Leivät pidetään uunissa 10 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita päältä. Jäähdytä hetki liinan alla. Nautitaan lämpimäna Intialaisen ruuan kera.