IMG_6304-normal.jpg

Lievästi epännistunut yritys valmistaa Crème Brûlée vanukas. Jos nimi on enne, nuo kirjainten päällä juuri oikeinpäin kallistetut heittomerkit ja muut vänkyrät antavat viitettä, mistä on kyse.

IMG_6265-normal.jpg

Ainekset (8 annosta)

  • 8 kananmunan keltuaista
  • 3,3 dl kuohukermaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • Vaniljatanko
  • Fariinisokeria (ei kuvan intiaanisokeria. Selitän myöhemmin miksi)
  • Kaasupoltin
  • Tulityökortti

IMG_6263-normal.jpg

Sokeri vanukkaan päällä liekitetään kaasupolttimella. Jouduin metsästämään sellaista jonkin aikaa ennenkuin tärppäsi. Honkkarissa niitä on myynnissä, mutta tietenkin olivat kaikki menneet kun kävin siellä.

Lopulta Biltemasta löytyi. Tämä on kyllä melkoisen jykevä laitos joten paloturvallisuusasiat & mukana tulevat ohjeet kannattaa ottaa tosisssaan! Laitteen selosteesta pitää myös varmistaa että soveltuu elintarvikkeiden liekitykseen.

IMG_6266-normal.jpg

Maito ja kerma kattilaan, vaniljatanko halki ja seuraksi. Kiehauteteaan muistaen kuinka helposti maito kiehuu yli. Eli tarkkana vieressä!


IMG_6269-normal.jpg

Erota kananmunista keltuaiset.

IMG_6275-normal.jpg

Sokeri sekaan, jonka jälkeen vatkataan vaahdoksi. Vaniljatanako pois kiehahtaneesta maito-kermaseoksesta. Kaada keltuaisvaahdon sekaan sekoittaen.


IMG_6288-normal.jpg

Kaada syntynyt vanukastaikina uunin kestäviin jälkiruokakeppuihin.

IMG_6291-normal.jpg

Foliot keppujen päälle ja vettä uunipellin pohjalle. Pelti uuniin 45 minuutiksi 150 asteeseen.

IMG_6293%20-%20Copy-normal.jpg

Uunista pois otettaessa kannattaa olla tarkkana vesihauteen kanssa. Siinä on kohtuullisen suuri vapaa nestepinta, joka taas käytännössä tarkoittaa sitä että kuuman veden kaikenlainen hölskyminen ja läikyttyminen on mahdollista.

Purnukat jäähdytetään ensin huoneenlämpoisiksi ja sen jälkeen kylmiksi jääkaapissa.

IMG_6297-normal.jpg

Kylmentyneiden annosten päälle lisätään sokeria ja liekitetään.

Tässä kohtaa tuli töpättyä! Menin sitten laittamaan täysruokosokeria (intiaanisokeria) pinnalle. Wikipedian mukaan "täysruokosokeria ei kirkasteta fosforihapolla, sentrifugoida, rikkidioksidivalkaista tai muuten prosessoida pitemmälle". Toisin sanoen se ei karamellisoidu liekitettäessä, ainoastaan hiiltyy.

Parin annoksen pilaamisen jälkeen suoritin vain kevyen "lämmityksen". Kyllä se hyvältä maistui ilman karamellisoitunutta pintaakin, mutta ensi kerralla käytän kunnon kotimaista kiteistä fariinisokeria!