Borssikeitto, venäläisen keittiön helmi, oli lapsuuteni inhokkikouluruoka. Nykyään se on minulle suurta herkkua. Voin vain arvailla viha-rakkausuhdettani siihen. Punajuuri on borssikeiton selkäranka, mutta lihaliemi, valkosipuli, yrtit ja smetana ovat sen sielu. Luultavasti jokin elementti puuttui laitosruuasta. Joka tapauksessa asia  ei ole selitettävissä ulkopoliittisilla jännitteillä, eihän niitä YYA-UKK aikaan ollut, silloin kun Eppu Normaali oli vielä yhteiskuntakriittinen punk bändi :-)

Suuri kattilallinen borssikeittoa (n. 6 litraa)
Kokkailuaika n. 2 h
Vaikeusaste: Keskinkertainen
Hinta: 8 EUR

Ainekset:

  • 1 kg punajuuria
  • 4 porkkanaa
  • 4 punasipulia
  • 400 g possun uunikylkeä
  • Pienehkö kaali
  • Vettä
  • 4 lihaliemikuutiota
  • Valkosipuli
  • Iso klöntti voita
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Tinjamia
  • Rakuunaa
  • Rosmariinia


Punajuuret, porkkanat & kaali tikkuperunamaisiksi suikaleiksi.


Iso klöntti voita sulamaan kattilan pohjalle. Juurekset ja kaali kuullottumaan kattilaan. Tässa on sen verran paljon tavaraa että hönkä voi olla kohtuu suurella ja aikaa menee enemmän kuin TV-kokeilla. Pitää sekoittaa paljon ja muistaa, ettei tarkoitus ole ruskistaa vain kuullottaa.

Samaan aikaan voi toisella kattilalla keittää 2l vettä. kun vesi kiehuu, lisää 4 lihaliemikuutiota sekaan. Kun kuutiot ovat liuenneet, kaadetaan se keittokattilaan.


Kuullotuksen ohella on hyvää aikaa leikata punasipulit.  Nämä saivat kyllä kirjaimellisesti miehen kyyneliin! Sipulit sörsseliin.


Ronskisti valkosipulia.


Possun uunikylki palasiksi. Minz ei tykkää palvikyljestä keitoissa, muuten olisin laittanut sitä. Tässä kohtaa lisätään vettä kattilaan, jotta keiton "sakeus" on sopivaa.

3 kierrosta mustapippuria, hyppyselinen timjamia, rakuunaa ja rosmariinia mukaan. Soppa saa muhia 1,5 tuntia. Tuoksu on murhaava, jos sattuu olemaan nälkä.