IMG_5698-normal.jpg

Ruoka on saanut nimensä Ruotsalaisen Wallenbergien pohattasuvun mukaan. Nykyisin ovat menestyksekkäästi soveltaneet periaatetta: "Kel onni on, se onnen kätkeköön (verottajalta)". Eli ovat jättäneet turhanpäiväisten solidaarisuusverojen maksun nousukkaiden harteille. Kukaan Wallenberg ei mahdu Forbesin miljardöörilistan TOP 500 sijoille. Esimerkiksi Stefan "H&M" Persson on sijalla 12 ja Ingvar "Ikea" Kamprad löytyy sijalta 412, mutta perinteisen vientiteollisuuden ykkösketju puuttuu kokonaan listoilta.

Joka tapauksessa tämä Ruotsalainen herkku ei ole saavuttanut Suomessa samanlaista asemaa kuin hernekeitto ja pannari tai lihapullat.

Alkuperäisen reseptin mukaan pihvit valmistetaan vasikan jauhelihasta. Itse päädyin saatavuussyistä sikanautaan.

IMG_5646-normal.jpg

Ainekset

  • 700g sikanauta jauhelihaa
  • 2 rl voita ruskistamiseen
  • Perunamuusijauhetta
  • 3  kananmunan keltuaista
  • 2 dl kuohukermaa
  • Pussi pakasteherneitä
  • Korppujauhetta
  • 2 punasipullia
  • 2 rl ruokaöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 4 tl nelimaustetta:

        * 2 osaa valkopippuria

        * 2 osaa muskottipähkinää

        * 1 osa neilikkaa

        * 1 osa maustepippuria

IMG_5650-normal.jpg
Aloitetaan Nelimausteen valmistuksella.  Maustepippuria lukuunottamatta kaikki mausteet löytyivät valmiiksi jauheena. Joten maustepippuri pitää jauhaa käsipelillä.

IMG_5652-normal.jpg
Mausteet sekoitetaan keskenään.

IMG_5655-normal.jpg
Jauheliha ja nelimauste + suola keppuun. Jauheliha muussataan sauvasekoittiella lisäten samalla pikkuhiljaa kermaa.

Tässä kohtaa lienee paikallan kertoa että jauhelihan möyssääminen kuormittaa sauvasekoitinta kohtuullisen paljon. Kuormitus lisää sähkömoottorin lämpötilaa. Sähkömoottori taas tarvitsee toimiakseen sisälleen varastoitua sinistä savua. Jos savu pääsee kohonneen lämpötilan seurauksena vuotamaan pois, ei sitä pysty kotikonstein laittamaan takaisin..Eli jäähdytystaukoja jos sauvasekoitin tuntuu kuumalta!

IMG_5669-normal.jpg
Taikina muovaillaan neljäksi pihviksi. Pihvit pyöritellään korppujauheessa. Tässä kohtaa huomasin että kananmunan keltuaiset puuttuvat taikinasta. Eli on myöhäistä korjata asia. Näillä mennään tuli mitä tuli!

IMG_5671-normal.jpg
Pihvit ruskistetaan pannulla keskilämmöllä.

IMG_5686-normal.jpg
Ruskistetut pihvit uuniin 140 asteeseen. Kun mukana on sian jauhelihaa kypsennetään se 87 asteiseksi. Siis well done+.

IMG_5694-normal.jpg
sillä aikaa kuullotetaan kaksi punasipulia.

IMG_5696-normal.jpg
Kypsät pihvit pois uunista. Tarjoillaan perunamuusin, keitettyjen herneiden ja kuullotetetun punasipulin kanssa.