Ruoka on saanut nimensä Ruotsalaisen Wallenbergien pohattasuvun mukaan. Nykyisin ovat menestyksekkäästi soveltaneet periaatetta: "Kel onni on, se onnen kätkeköön (verottajalta)". Eli ovat jättäneet turhanpäiväisten solidaarisuusverojen maksun nousukkaiden harteille. Kukaan Wallenberg ei mahdu Forbesin miljardöörilistan TOP 500 sijoille. Esimerkiksi Stefan "H&M" Persson on sijalla 12 ja Ingvar "Ikea" Kamprad löytyy sijalta 412, mutta perinteisen vientiteollisuuden ykkösketju puuttuu kokonaan listoilta.
Joka tapauksessa tämä Ruotsalainen herkku ei ole saavuttanut Suomessa samanlaista asemaa kuin hernekeitto ja pannari tai lihapullat.
Alkuperäisen reseptin mukaan pihvit valmistetaan vasikan jauhelihasta. Itse päädyin saatavuussyistä sikanautaan.
Ainekset
- 700g sikanauta jauhelihaa
- 2 rl voita ruskistamiseen
- Perunamuusijauhetta
- 3 kananmunan keltuaista
- 2 dl kuohukermaa
- Pussi pakasteherneitä
- Korppujauhetta
- 2 punasipullia
- 2 rl ruokaöljyä
- 2 tl suolaa
- 4 tl nelimaustetta:
* 2 osaa valkopippuria
* 2 osaa muskottipähkinää
* 1 osa neilikkaa
* 1 osa maustepippuria
Aloitetaan Nelimausteen valmistuksella. Maustepippuria lukuunottamatta kaikki mausteet löytyivät valmiiksi jauheena. Joten maustepippuri pitää jauhaa käsipelillä.
Mausteet sekoitetaan keskenään.
Jauheliha ja nelimauste + suola keppuun. Jauheliha muussataan sauvasekoittiella lisäten samalla pikkuhiljaa kermaa.
Tässä kohtaa lienee paikallan kertoa että jauhelihan möyssääminen kuormittaa sauvasekoitinta kohtuullisen paljon. Kuormitus lisää sähkömoottorin lämpötilaa. Sähkömoottori taas tarvitsee toimiakseen sisälleen varastoitua sinistä savua. Jos savu pääsee kohonneen lämpötilan seurauksena vuotamaan pois, ei sitä pysty kotikonstein laittamaan takaisin..Eli jäähdytystaukoja jos sauvasekoitin tuntuu kuumalta!
Taikina muovaillaan neljäksi pihviksi. Pihvit pyöritellään korppujauheessa. Tässä kohtaa huomasin että kananmunan keltuaiset puuttuvat taikinasta. Eli on myöhäistä korjata asia. Näillä mennään tuli mitä tuli!
Pihvit ruskistetaan pannulla keskilämmöllä.
Ruskistetut pihvit uuniin 140 asteeseen. Kun mukana on sian jauhelihaa kypsennetään se 87 asteiseksi. Siis well done+.
sillä aikaa kuullotetaan kaksi punasipulia.
Kypsät pihvit pois uunista. Tarjoillaan perunamuusin, keitettyjen herneiden ja kuullotetetun punasipulin kanssa.
Kommentit