Kaksi Suomen kansallisleivosta - Runebergin torttu ja HK:n sininen - yhdistetty. Niin ainakin lihapitoisuudella mitattuna HK on lähempänä leivosta kuin liharuokaa.

Juusto- ja ketsuppikuorrutteiset "Runebergin tortut" makkaraperunoilla kuudelle
Kokkailuaika: 45 min
Vaikeusaste: Helppo

Ainekset:

  • Paketti HK:n sinistä
  • 1 kg pakasteranskalaisia
  • 3 sipulia
  • 1 rl sokeria (ei kuvassa)
  • Ketsuppia
  • Juustoa
  • 1 l ruokaöljyä uppopaistamiseen (ei kuvassa)
  • 1 rl  paistorasvaa (ei kuvassa)


Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eli pitää löytää tortulle oikeat mittasuhteet. Pitkän nettisurffailun tuloksena päädyin johtopäätökseen että korkeus pitää olla 1,2 kertaa halkaisja. Mittasin makkarapötkön halkaisijaksi 42 mm joten korkeudeksi tulee aika tarkkaan 50 mm.


Makkarat kuoritaan...


...ja leikataan 5 cm pituisiksi pätkiksi ns. "parhaista paikoista" pötkylän keskiosasta. Kolme palaa per makkara. Jäljelle jääneet  palat hienonnetaan makkaraperunoita varten. 


Leikataan pari puolen sentin paksuista juustosiivua joista leikataan 3,5 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Ainakin itselle suolapurkin kansi osoittautui erinomaiseksi työkaluksi tähän.


Hukkapaloista sai nälkäisille ruokailijoille alkupalat. Mukaan leikattu paprika.


Kolme sipulia suurehkoiksi siivuiksi.

Tässä kohtaa uuni 250 asteiseksi ja sen lämmettyä Runebergit uuniin.


Laitoin litran ruokaöjyä kuumenemaan wokkiin. Kannellinen kasaari on pienellä lämmöllä. Tarkoitus on pitää uppopaistetut ranskiksen lämpiminä siinä. Kiloa ranskiksia ei saa tällä järjestelyllä kerralla kypsennettyä vaan ne pitää uppopaistaa 3-4 erässä. Paistojen valillä pitää öjyn antaa hieman kuumentua ennen seuraavaa satsia. Ja tietenkin valmiista ranskiksista valuttaa ylimääräiset öljyt pois siivilässä.  Makkaran palaset valmistuvat n. minuutissa eli ne voi lisätä viimeisen satsin lähes kypsyttyä.

Valurauta paistinpannulla on tulossa sipulia. Pannu kuumaksi, 1 rl paistinrasvaa kuten voita ruskistumaan, sipulit pannulle ja 1 rl sokeria sekaan. Sokeri karamellisoi sipulin ja tuo siihen kauniin värin.


Makkarat pidetään uunissa 15-20 minuuttia.


Juustokiekot makkarapätkien päälle. Tässä kohtaa tein hienoisen virheen. Laitoin vuuan takaisin uuniin puoleksi minuutiksi. Se sai kermajuuston liian valuvaiseksi. Olisi riittänyt että laittaa vaikka kuvun alle hetkeksi, jolloin makkaroiden lämpö olisi sopivasti pehmentänyt juuston.


Juustokuorrutuksen päälle ketsuppia.


Valmiit tortut.


Rapeiksi uppopaistettuja ranskiksia...


...ja makkaran palasia...


...sipulia unohtamatta.

Asettelu lautaselle.