Reseptillä syntyy neljä tämän näköistä annosta. Ruokajuomaksi sopii vesi, maito, kotikalja, olut tai punaviini oman maun mukaan.
Kokkailuaika: n. 60 min
Vaikeusaste: Helppo
Hinta: n. 20...30 EUR neljää annosta kohden (ilman ruokajuomia)

Ainekset:

  • n. 900g naudan ulkofilettä, joka on tässä leikattu pihveiksi
  • Purkki kirsikkatomaatteja
  • Purnukka herkkusieniä
  • Maustevoi (kuvassa Lieksan Grillivoi)
  • HP BBQ Spicy woodsmoke flavour kastike tai ketsuppi
  • Jäävuorisalaatti
  • 5 suurehkoa perunaa
  • 1,5 dl ruokaöljyä (ei kuvassa)
  • Mustapippuria (ei kuvassa)
  • Hyppysellinen valkosipulijauhetta (ei kuvassa)
  • Hyppysellinen meiramia (ei kuvassa)
  • Hyppysellinen oreganoa (ei kuvassa)
  • ei lisättyä suolaa

Elikkä tässä lyhyt kuvaus ruuanlaittokokemuksesta:

Leikkasin lihat neljäksi pihviksi. K-Supermarketeista sai tänään naudan ulkofilettä 14,95/kg, joka ylitti ostokynnyksen. Lihakimpaleessa oli vielä kalvo jäljellä, joka tietenkin oli piilotettu paketin alapuolelle, jottei ostohetkellä sitä huomannut. Kalvo on kohtuu helppo leikata pois fileerausveitsellä ja se on suurta herkkua koirille, jos niitä taloudessa sattuu olemaan. Joka tapauksessa liharuuanlaitto kannattaa aloittaa lihoista, jotta ehtivät lämmetä hetken huoneenlämmössä ennen varsinaista kypsennystä.

Seuraavaksi huomasin, etten tullut kauppareissulla ottaneeksi huomioon, mitä on pakollisten vihannesten lisäksi tarkoituksena olla lisulkkeena. Onneksi tuli ostettua soppaperunoita yli tarpeen (lihakeitto; palaan aiheeseen myöhemmin).  Joten sieltä oli irroitettavissa muutamia "kotilohkoperunoiksi".

Viisi perunaa paloiksi, puoli tuumaa ruokaöljyä wokille ja hönkä täysille. Tässä vaiheessa varoituksen sana: jos omistat sellaisen leluteflonwokin, älä koskaan, milloinkaan, laita hönkää täysille, muuten teflonpinnoite liukenee ruokaan. Teflonin ei sanota olevan myrkyllistä, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Rosteria tai patarautaa sen olla pitää!


Kun öljy oli kuumentunut, laitoin 1,5 kierrosta mustapippuria myllystä ja hyppysellisen valkosipulijauhetta sekaan ennen perunoiden lisäämistä. Varsinaisen lopputuloksen makuun mausteilla ei ole suurtakaan vaikutusta, mutta kokkailutuoksuihin kyllä. Keittiön pitää tuoksua silloin kun tehdään hyvää ruokaa!


Perunat on tarkoitus kypsentää uunissa, joten 5...10 min "ruskistus" wokilla riittää. Kuvassa perunat on siirretty pellille ja uuni on lämpeämässä 200 asteeseen.  Laitoin puolitetut herkkusienet wokille. Tarkoitus ei ole kypsentää niitä - vain pyöräyttää rasvassa makupinnan varmistamiseksi. Laitoin ne pellille omaksi osastokseen (nuoriso on sienikammoinen).  Hieman meiramia sienien päälle ja hela hoito uuniin 30 minuutiksi. Itse asiassa meiramia ei normaalisti suositella käytettäväksi sienien kanssa, mutta halusin kokeilla jotakin uutta sen tavanomaisen rosmariinin sijaan. Ei hullumpi, muttei myöskään herättänyt suuria tunteita.


Tässä kohtaa on aika tuikata grilli tuleen. 15 minuuttia sytytystä ja 6...8 minuuttia grillausta. Tällä grillillä pihvistä tulee kansi auki medium ja kansi kiinni well done. Joka tapauksessa mehukkuuden varmistamiseksi sama puoli pihvistä vain kertaalleen.

Lopuksi asettelu lautaselle: perunoita, herkkusieniä, pari lehteä jäävuorisalaattia joiden päälle kirsikkatomaatin puolikkaita oreganohyppysellisen kera ja maustevoin palanen pihvin päälle. Suolaa ei tarvitse lisätä koska hönkköpaavo (HP -kastike) ja maustevoi ovat melkoisen suolaisia.

Ja eikun herkuttelemaan!