Tässä yksi näkemys Aasialaisesta nuudelikeitosta. Suomalaisittain eksoottiset maut vaativat joitakin meille epätavallisia aineksia. Kaikki kuitenkin löytyvät esim. Citymarketin valikoimasta suhteellisen edullisesti.
Ainekset
- 1 kg Porsaan lapaa
- Lasinuudeleita
- 4 porkkanaa
- 1 paprika
- Ituja
- Kevätsipulinippu
- Korianteri
- Vesikrassi
- Thai-basilika
- Kiinankaali
- 3 tl Inkivääritahnaa
- Valkosipuli
- Kuivattua chiliä
- Thaimaalainen nam pla kalakastike
- Etikka
- Sokeria
- 2 lihaliemikuutiota
Possun liha hieman pienemmiksi palasiksi. Vettä n. 3 litran kattilaan, 2 lihaliemikuutiota mukaan ja lämpeämään liedelle.
Ruskistetaan paistinpannulla jonka jälkeen keitetään lihaliehmessä. Jos pinnalle kertyy vaahtoa, se kuoritaan pois.
Porkkanat reilun kokoisiksi palasiksi ja lihan sekaan kattilaan. mukaan myös kuorittuja valkosipulin kynsiä ja 3 tl inkivääritahnaa. Kun kaikki ainekset ovat mukana pitäisi kattila olla täynnä, koska keitinlientä tarvitaan paljon keitossa. Tarvittaessa lisätään vettä. Keitetään liha mureaksi.
Odotellessa valmisteteaan lasinuudelit. Vettä kattilaan, kiehautetaan vesi, nuudelit sekaan. Tässä vaiheessa ne valmistetaan al denteksi, joka vaatii parisen minuuttia. Nuudelit keppuun ja kylmää vettä päälle.
Liha on kypsynyt ja porkkanat imeneen itseensä herkullista lihalientä. Porkkanat ongitaan keppuun. Liha leikataan kuutioiksi ja palautetaan kattilaan. Pidetään lämpinä liedellä.
Kiinankaali suikaleiksi
Hienonnetaan kevätsipuli. Samoin myös korianteri, veskrassi, thai-basilika ja paprika. Tässä kohtaa tarvitaan vielä pienehkö kattila, joka täytetään vedellä ja keitetään kiehuvaksi.
"Varustelulaituri" valmiina.
Ideana on on sis kypsentää kasvikset ja nuudelit annos kerrallaan kiehuvassa vedessä, kipata ne ruokailuastiaan ja kauhoa toisesta kattilasta lihaa ja lientä päälle, jonka jälkeen viimeistellään maku kuivatulla chilillä, pöytäetikalla, lusikallisella sokeria ja lorauksella kalakastiketta.
Rasvakeittimen mukana tullut ritilä osoittautui hyväksi työkaluksi tähän tarkoitukseen.
Lasinuudelit laitetaan kasvisten päälle. Ritilä upotetaan kiehuvaan veteen ja pidetään puolisen minuuttia. Kun annoksen kippaa ruokailuastiaan jäävät nuudelit alimmaiseksi ja kasvikset tulevat pintaan. Lämpimänä pidetystä lihakattilasta kauhotaan lihaa ja lientä kunnes annos täyttynyt liemellä.
Viimeistelyyn loraus pöytäetikkaa (2 osaa 10% etikkaa, 3 osaa vettä), loraus kalakastiketta, lusikallinen sokeria ja kuivattua chiliä maun mukaan. Tulisuus siis säädetään annoskohtaisesti ruokailijan mieltymyksen mukaan!
Tuo kalakastike on jossain määrin samaa maata kuin Ruotsalainen surströmming. Haju ei ole yhtä voimakas, mutta maku sellaisenaan on tuotanoin - haastava. Mutta loraus keiton joukkoon tekee ihmeitä. Kokemus on miellyttävä!
Sitten vaan sorminäppäryysharjoituksia tikkujen kanssa!
Kommentit