Ylioppilasjuhlien kunniaksi kahden voileipäkakun valmistus.

Muutamia kantapään kautta haettu vinkkejä voileipäkakun kotikokkauksesta:

  • Älä yritä leipoa vuokaleipiä itse!
  • Majoneesien sekoittelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta - ja lusikkaa maistamiseen
  • Halutessaan voi käyttää kaupan valmismajoneesituubeja
  • Maksamakkara, tuorejuusto, pasteijat ja pesto ova myös hyviä täytteitä
  • "Epäonnistuminen on menestyksen siemen", Kaoru Ishikawa
  • "Nerous on 1% inspiraatiota ja 99% perspiraatiota", Thomas A. Edison

Eli jos suunnittelet valmistaa voileipäkakkua juhlia varten, harjoittele kerta tai kaksi oman perheen kesken.

Yleensä juhla-aikaan kakkupohjia on saatavilla marketeista, mutta se kannattaa varmistaa etukäteen.

Kinkku- & lohivoileipäkakku

Kokkailuaika 12 h
Vaikeusaste: Keskinkertainen

Ainekset

  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 kalatliemikuutio tai fondi
  • Vaalea voileipäkakkupohja
  • Tumma voileipäkakkuphja
  • Keltainen, vihreä & punainen paprika
  • Suolakurkkuja
  • Sipuli
  • Maksamakkaraa
  • 1 prk pestoa
  • 1 prk persikkasäilykettä
  • 3 prk majoneesia
  • 1 prk tuorejuustoa
  • 1 pkt (200 g) voileipäkinkkusiivuja
  • 1 pkt  (200 g)härän paistisiiivuja
  • 2 pkt  (400 g) kylmäsvulohta
  • 200 g lämminsavulohta
  • 1 prk lohipateeta
  • 3 rl ruokaöljyä
  • Persiljaa
  • Tilliä
  • Suolaa
  • Pippuria


Paprikat & sipulit valmistellaan hienonnusta varten.


Välipalaa nälkäisille. Kaikkia raaka-aineita ei tarvita voileipäkakkuun, joten kolmiovoileipiä "tiskin alta" voi tehdä kokkauksen joka vaiheessa.


2 dl vettä kiehumaan pieneen kattilaan ja lihaliemikuutio mukaan. Kun kuutio on sulanut veteen, kaadetaan liemi vaikkapa vesilasiiin jäähtymään. Kun liemi on hetken jäähtynyt, laitetaan se jääkaappiin.

 


Sama prosessi kalaliemelle.


Paprikat, sipulit, suolakurkku & kinkku hienonnetaan


n. Puolet aineksista keppuun, 3 rl öljyä mukaaan ja soseutus sauvasekoittimella.


Tämän näköistä pitäisi tulla... Sekoitetaan n. 300 g majoneesia. Maun tarkistus ja suolaa & pippuria tarvittaessa.


200 g kylmäsavulohta n. 150 grammaan  majoneesia. Samanlainen satsi myös lämminsavulohella. Majoneesipohjaiset täytteet pikkukeppuihin ja hetkeksi jääkaappiin jäähtymään.


Ensimmäinen kakku valmiina täytettäväksi. Kaksi leivinpaperiarkkia alla. Jääkaappikylmällä lihaliemellä kostutetaan leipiä sitä mukaan kun uusi laitetaan päälle. Joka toinen tummaa ja joka toinen vaaleaa.


Kerros kaksi kinkkukakusta: punaista pestoa.


Kinkkukakku valmis aattoillan osalta.


Kalakakku työn alla...


Kalakakku aattovalmiina.


Kakut on tehty kahden leivinpaperin päällä. Toinen kääritään ympärille, toista käytetään "kääriliinana" nostamaan keppuun yön yli säilytystä varten.


Kakkujen päälle laitetaan kevyt paino. Tästä selviää mihin tarvitsen keittokirjoja ;-)

Kakut jää- tai viileäkaappiin tai kellariin yön yli...


...jatkuu seuraavana aamuna. Kapillaari-ilmiö on tasannut kosteuden kakuissa. Leikataan reunat pois.


Majoneesia levitetään kakuille.


Majoneesilla, tillillä, kananmunaviipaleilla ja kylmäsavulohirullilla koristeltu kalakakku.


Majoneesilla, persiljalla, persikoilla ja härkäpaistirullilla koristeltu kinkkukakku.

Viimeistellyt kakut hetkesi kylmään kunnes valkolakkinen päivänsankari ja juhlaväki saapuvat.