Valmistaapa tätä keittoa aurajuustolla tai ilman, lipstikka varastaa shown. Joka tapauksessa kokemus on miellyttävä.


Lipstikka eli Liperi maistuu vahvasti selleriltä, mutta lisäksi voi aistia palsternakan, purjon ja persiljan aromia. Tuoksu ja maku on voimakas, muttei väkevä. Ensimmäistä lipstikan maistamiskokemusta voisi verrata siihen kun viinirypäleet salaatissa osoittautuvatkin oliiveiksi.


Lipstikkapuska puutarhassa. Kesän aikana se kasvaa pari metriä korkeaksi.


 

Kinkku-aurajuusto-lipstikkakeitto

Kokkailuaika 1 h
Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

  • 2l vettä
  • 5-6 varpua tuoretta lipstikkaa
  • 3 perunaa 
  • 4 sipulia
  • 2/3 pakettia aurajuustoa 
  • Pala palvikinkkua
  • 3 kasvisliemikuutiota
  • Mustapippuria  (ei kuvassa)
  • 2 dl kermaa
  • Nokare voita 
  • 3 rl vehnäjauhoja suurustamiseen


Perunateatteri pystyyn.


N. 3l kattila liedelle hiljalleen lämpeämään. Hönka neloselle asteikolla 1...6. Sipulit hienonnetaan. Reilu nokare voita kattilan pohjalle sulamaan. Voin sulattua sipulit sekaan kuullottumaan.


Sipulien kuullottuessa perunat pilkotaan paloiksi, 2l vettä keppuun ja kipataan kattilaan. Kasvisliemikuutiot perään ja kannen alle hautumaan.


3 rl jauhoja sekoitetaan kylmään veteen, kaadetaan kattilaan ja sekoitetaan.


Lipstikat hienonnetaan. Niistä tulee uskomattoman herkullinen tuoksu.


45 minuutin keittämisen jälkeen keitto pitäisi näyttää suht.koht. tältä. Tuoksu vain paranee!


2dl kermaa sekaan, sauvasekoittimella soseeksi, useampi kierros mustapippuria myllystä ja kinkun palasia & aurajuuston nokareita sattumiksi sekaan.


Tämän kesän ruuissa taitaa lipstikkaa esiintyä useamman kerran!