Elämäni ensimmäinen yritys valmistaa kevätkääryleitä. Niitä on tullut herkutelluksi sekä Euroopassa että Aasiassa. Oikeastaan suurin haaste kokkailussa on löytää taikinoita, joihin kääryleet rullataan. Ainakin Turussa niitä saa China Marketista (Brahenkatu 4).

Taikinat maksavat parista eurosta ylöspäin ja nelisenkymmentä levyä paketissa tuntuu olevan tyypillinen määrä. Karkeasti ottaen tarjolla on kahta päätyyppiä: vehnätaikina ja riisipaperitaikina. Vehnätaikina myydään pakasteena. Käsittelyyn pätee samat luonnonlait kuin esim. piirakkataikinapakasteeseen. Piirakkataikinasta kevätkääryleitä tuskin kannattaa yrittää tehdä. Siinä nimittäin saa olla aika fakiiri että kotikonstein pystyisi tekemään riittävän ohuita levyjä.

Riiisipaperista tehdyt kääryleet muistuttavat hieman kaalikääryleitä. Kyseessä on jonkilaisesta riisimömmöstä kuivattu ohut levy. Niitä on saatavilla ympyrän ja neliön muotoisina. Levy aktivoidaan uittamalla lämpimässä vedessä. Sopiva uittamisaika on viitisen sekuntia. Sen jälkeen on puolisen minuuttia aikaa saada taiteltua se rullaksi. Jos puolen minuutin jälkeen suoritus on vielä kesken on vaikeuksissa, koska riisipaperi muuttuu koko ajan entistä tahmaisemmaksi. Liiasta liottamisesta vedessä seuraa käyttötarkoituksen vaihdos - tapettiliisteriksi.

Kevätkääryleiden valmistamiseksi tarvittava vaivannäkö on vakio, joten kannattattaa tehdä suuri erä kerralla.

60 Kevätkäärylettä

Kokkailuaika 2 tuntia 45 minuuttia
Vaikeusaste: Vaikeahko
Hinta: 12 EUR

Ainekset

  • 400g naudan jauhelihaa
  • 400g broilerin suikaleita (ilman marinadia) 
  • Lasinuudeleita (kuulostaa eksoottiselta, mutta löytyy lähes jokaisesta hyvin varustetusta Supermarketista)
  • 2 kananmunaa
  • Sipuli
  • Valkosipuli
  • Inkivääri (tuore)
  • Ituja (ei kuvassa)
  • Kevätsipulia (harvennettu omaa sipulimaata)
  • Soijakastiketta
  • Suolaa (ei kuvassa)
  • Mustapippuria  (ei kuvassa)
  • Valkopippuria (ei kuvassa)
  • 1l ruokaöljyä uppopaistamiseen (ei kuvassa)

Lisäksi kuvassa näkyy Minziä varten banaaneja ja kinuskikastiketta. Tarkoitus on nimittäin samoilla öljyillä friteerata myös banskuja jälkiruuaksi. Tarkkasilmäinen saattaa huomata origami-lohikäärmeen, jonka taittelin taannoin.


Vehnätaikinat sulaamaan n. puoleksi tunniksi. Sen jälkeen ne ovat varovasti irroitettavissa toisistaan. Paketti kannatta avata ehjänä, koska siinä on melko hyvät ohjeet kääryleiden tekemiseksi.


Lasinuudelit likoamaan veteen.


Wokki lämpeämään samoin kuin vesikattila jossa nuudelit kypsennetään. Vedessä liotetut lasinuudelit tarvitsevat vain kymmenisen sekuntia pehmetäkseen kuumassa vedessä.


Nokare voita ja loraus öljyä kuumaan pannuun. Osa pilkotusta sipulista valkosipulista ja inkivääristä sekaan.


Jauhelihat sekaan, ruskistus, sipulia, valkosipulia, inkivääriä ja soijakastiketta mukaan.


Sama käsittely broilerisuikaleille.


Kevätsipuli palasiksi. Taustalla inkivääri.


'Raakoja' kääryleitä on jo kertynyt pieni keko. Plikka ja vävykandidaatti tekivät suurimman osan näistä.


Eli miten kevätkääryle rullataan? Tässä esimerkki. Taikinalevy tasolle. Etureunalle täyte, tässä tapauksessa lasinuudeleita, ituja, Inkiväärisilppua, kevätsipuleita ja jauhelihaa.


Etureuna kääritään täytteen yli.


Sivureunat taitetaan.


Kääryle rullataan melkein valmiiksi. Pullasiveltimellä kanamunan valkuaista, jolla rulla liimataan kiinni.


Rulla valmis.


Odottamassa uppopaistamista.


Litra öljyä wokkiin ja hönkä täysille. Öljyn kuumettua muutama rulla kerrallaan paistumaan.


Paistumisaika on pari minuuttia. Kunnes kääryle on kauniin ruskea ja rapea. Vielä hetkeksi sihvilän päälle öljyt valumaan.

 
Tosi herkullisia vaikka dipattuna sweet chili kastikkeeseen!


Nämä ovat yllättävän täyttäviä!